Tweede huis kopen, waar moet ik op letten?Tweede huis kopen, waar moet ik op letten?
26 sep. 2023·
Leestijd:

Van plan om een tweede huis te kopen? Bijvoorbeeld een vakantiehuis of een huis voor de kinderen? Niet verkeerd! Let er wel op dat er een aantal dingen bij komen kijken. Na het lezen van de blog, ben je helemaal op de hoogte!

Hypotheek tweede huis
Een hypotheek voor je tweede huis werkt anders dan een hypotheek voor je eerste huis. Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een hypotheek te krijgen op een tweede woning. Deze voorwaarden verschillen per bank, maar de meest voorkomende voorwaarden zijn als volgt:

  • Je mag niet permanent in de tweede woning wonen.
  • De tweede woning moet vast staan en op een fundering zijn gebouwd.
  • Je mag maximaal 70% tot 80% van de woningwaarde financieren met de hypotheek.

Bij een hypotheek op een tweede huis mag je de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting.

Tweede huis kopen met overwaarde
Heb je een overwaarde op je huidige woning? Dan kan je jouw tweede huis hier gedeeltelijk of zelfs volledig mee financieren. Je verhoogt dan de hypotheek op je huidige woning met het bedrag van de overwaarde. Dit geld kun je vervolgens uitgeven aan je tweede huis.

Als je dit doet, moet je er wel op letten dat de hypotheekverstrekker gaat controleren of je de nieuwe maandlasten wel kunt betalen.

Jouw tweede huis verhuren
Je kan ook een tweede huis kopen om te verhuren. Ook dan is er een mogelijkheid voor een hypotheek, dit wordt ook wel de verhuurhypotheek genoemd. Een verhuurhypotheek is een hypotheek voor een beleggingsobject. Aan deze hypotheek gelden wel voorwaarden, maar deze verschillen per hypotheekverstrekker. Vaak mag je tot maximaal 70% van de marktwaarde financieren.

Tweede huis in het buitenland
Een huis in Spanje, heerlijk! Veel mensen zouden het wel willen, gokken wij. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan het kopen van een huis in het buitenland. Er zijn namelijk maar weinig banken in Nederland die een hypotheek verstrekken in het buitenland omdat hier grotere risico’s aanzitten voor de banken. Ze hebben immers minder zicht op de woningen. Doe dus goed onderzoek naar of er een bank in Nederland is die een hypotheek kan verstrekken, of kijk eens naar de banken in het land van aankoop.

Het is dus mogelijk om een hypotheek te krijgen op een tweede woning. Kijk wel goed in welke situatie jij zit. Het verschilt namelijk of je een huis koopt in Nederland, het buitenland, voor eigen gebruik of voor de verhuur.

Andere interessante nieuwsartikelen

Makelaars
Kazernestraat 26
7411 CJ Deventer

Hypotheken & Verzekeringen
Kazernestraat 26
7411 CJ Deventer

Back to top